Yer Tutucu

Erken kaybedilen süt dişleri ve diğer nedenlerden dolayı yaşanan diş kayıpların uygulanan Yer Tutucu apareyler ileride oluşabilecek diş rahatsızlıklarını önleme açısından oldukça önemli bir tedavi yöntemidir.

DİŞ KAYIPLARINDA UYGULANIR
Dişlerde yer tutucu apareyler genellikle çocuklarda uygulanan bir yöntemdir. Bunun dışında çürük, diş travması veya enfeksiyon nedeniyle kaybedilen dişlerin yerine de uygulanabilir. Süt dişlerde yeterince korunma sağlanmamışsa, dolgu veya kanal gibi tedaviler uygulanmamışsa dişlerde bir süre sonra ağrı oluşur, apseye neden olur. Bundan dolayı süt dişi normal zamanından önce çekilmek zorunda kalınır. Bu durumlar o bölgedeki boşlukta daralma olmaması için Yer Tutucu denilen apareyler uygulanır.

SABİT VE HAREKETLİ TUTUCULAR
Eğer yer tutucular bu durumda uygulanmazsa bölgedeki boşluk kapanacağından dolayı alttan gelen dişler düzgün bir dizilim oluşturamayacak, dişlerde çarpıklık oluşturabilecektir. Bu gibi diş kayıplarında mutlaka yer tutucular uygulanmalıdır. Yer Tutucu apareyler Sabit ve Hareketli Yer Tutucu olmak üzere iki şekilde uygulanmaktadır. Sabit olanlar dişlere yapıştırılır. Hastanın bu yöntemde apareye müdahale etme durumu yoktur.

BESLENME VE FONASYONA DESTEK SAĞLAR
Hareketli yer tutucu aparey ise hasta tarafından takıp çıkarılma özelliğine sahiptir. Hareketli olanlar diş çekimlerinde daha yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Diş tedavilerindeki bazı durumlarda hareketli yer tutucular kişinin beslenme ve fonasyonuna yardımcı olması için o bölgede yapay dişler kullanılır, böylelikle kişinin beslenme ve fonasyon konusundaki problemi giderilir. Dişlerde ileride oluşabilecek rahatsızlıkları önleme konusundaki önemi açısından pahalı bir uygulama da değildir.

İKİ SEANSTA BİTİRİLEBİLİR
Bu uygulamada her iki yöntemde kısa sürede bitirilir. İlk muayene hastanın diş ölçüleri alınır ve diş teknisyenleri tarafından yer tutucular hazırlanır. İkinci seansta ise hazır olan yer tutucular diş hekimi tarafından kişiye uygulanır. Sabit yer tutucular tek seansta da uygulanabilmektedir ve metal alerjisi de oluşturmazlar. Doğal diş görünümüne yakın bir görüntü vermektedir. Buna karşın hareketli yer tutucuları ise genelde birden çok diş kayıplarında uygulanır. Hasta geceleyin uygulayabilmektedir.

DÜZENLİ BAKIM VE KONTROL
Yer tutucular uygulandıktan sonra kişi ağız ve diş sağlığına dikkat etmelidir. Düzenli bakım ve kontrolleri aksatılmamalıdır. Hareketli yer tutucuları yemek yerken çıkarılmaktadır. Yemek sonrası dişler fırçalandıktan sonra ise yerine tekrardan takılır. Aksatılmaması gereken bir durum olan süt dişi eksikliği ve diğer diş kayıplarında en kısa sürede diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

YER TUTUCU UYGULAMASI SONRASINDA BUNLARA DİKKAT EDİLMELİDİR;

  • Yerinden çıkan yer tutucu apareyler için diş hekimiyle görüşülmelidir.
  • Diş fırçalamada apareyler diğer dişlerle birlikte fırçalanabilir.
  • Süt dişler yerine uygulanan apareylerde çocuklar yer tutucular ile oynamamalıdır.
  • Sakız ve benzeri yapışık kıvamda olan ürünler tüketilmemelidir.
  • Kırılma gibi durumlarda yer tutucular yeniden yaptırılmalıdır.
Randevu Al